Generációk

Putnoki Elemér, Sára Ferenc, Csasztvan András,Kis Zoltán, Juhász Attila, Hankó Tamás

Az évek során többször történt vezetőváltás, ami különböző szakmai korszakokat is jelentett.

1983-85-ig: Egy átmeneti időszak, mikor is Dede Zoltán, majd ifj. Putnoki Elemér, végül Ambrus András voltak az irányítói a csapatnak. Kialakul a felnőtt együttes gárdája, beindul az utánpótlás nevelése. Először mutatkozik meg fesztiválon az újjá alakult Tessedik Táncegyüttes Nagykállóban.

1985-87-ig: Sára Ferenc a művészeti vezető. Ekkor készül el a Rendhagyó néprajzi Előadás és más nagy létszámú koreográfiák. 1986-ban az akkori minősítési rendszer Arany III. fokozatát kapja az együttes. Nagy hangsúlyt kap az improvizációs készség fejlesztése a tánctanulás során.

1987-95-ig: Csasztvan András a Tessedik táncegyüttes vezetője. Ő irányítja a próbatermi munkát is.

Sok meghívott oktató tanít és alkot a csapatnál. Rendszeresen dolgozunk hagyományőrző felállásban a népdalkörrel közösen. Előtérbe kerülnek a nemzetiségi táncanyagok. 1988-ban Kiváló Együttes címet kap a csoport, szerepelünk a Ki mit tud? televíziós vetélkedőben. Minden évben részt veszünk szövetkezeti, főiskolai fesztiválokon, ahol többször nyer az együttes különböző díjakat. 1990-ben Arany I.-re minősülünk. 1991-ben Csasztvan András Táncpedagógiai Nívódíjat kap, elnyerjük az Országos Szlovák Szövetség Központi Táncegyüttese címet. Évente többször is utazunk külföldi turnéra. Egyre bővül a táncot tanuló gyerekek száma, így folyamatos a felnőtt együttes utánpótlása jól képzett kis táncosokkal.

1995-ben Béres Anikó és Kis Zoltán Mihály veszi át a táncegyüttes vezetését.

Ez egy magasabb fokú, folyamatos, rendszeres technikai képzést jelent a táncosoknak, hiszen mindkét vezető a Honvéd Együttes tagja volt, s az ott szerzett tudásukat adják át. A jelenleg érvényben lévő minősítési rendszerben a csapat egymás után három alkalommal szerezi meg a Kiválóan minősült együttes címet: 1996, 1998, 2000. A harmadik alkalom után kapjuk meg a Martin György Néptáncszövetség Martin-plakettjét. Több külföldi úton is részt veszünk.

1997-ben Béres Anikó visszatér a Honvéd Együttesbe, ezután Kis Zoltán egymaga vezeti a táncpróbákat. Alkalomszerűen a lánykarból hív segítségül néhány tagot (Buzás Tünde, Takács Brigitta, Medvegy Veronika).

2002-ben a vezetés visszakerült Csasztvan András kezébe, a táncpróbák levezetésében Juhász Attila és Sutyinszky Ildikó segíteti. 2004-ben a gyöngyösi fesztiválon újra elnyerjük a kiváló minősítést négy magyarországi nemzetiség táncanyagának bemutatásával.